LANDGRAAF - Burgemeester Raymond Vlecken van Landgraaf dreigt internetjournalist Brenno de Winter voor de rechter te slepen.

De Winter is niet ingegaan op het ultimatum van Vlecken om af te zien van openbaarmaking van privacygevoelige gegevens.

Dat heeft de gemeente bekendgemaakt. Het ultimatum liep vrijdagmiddag om 5 uur af.

Landgraaf eist dat De Winter afziet van openbaarmaking van de gegevens die de journalist vorig weekend plukte van een verouderde backup-server van de gemeente. Eenzelfde eis geldt voor GeenStijl en Webwereld waarvoor De Winter werkt.

Gehackt

Landgraaf is een van de gemeenten waarvan de server afgelopen weekend gehackt is. Volgens Vlecken zit De Winter daarachter. Vlecken wil voorkomen dat gevoelige gegevens straks op straat liggen.

De Winter liet via Twitter weten dat het ultimatum, dat om 5 uur afliep, pas na 5 uur per brief bij hem bezorgd is. Vervolgens kon zijn advocaat de gemeente niet bereiken, aldus De Winter.

Hij zei verder dat ook van zijn klant juridische stappen tegen Vlecken zullen volgen. ''Je kunt een journalist niet zomaar gaan bedreigen.''

Volgens hem is Landgraaf de enige gemeente die zo negatief op het hacken van de server reageert. ''Ik heb nog nooit gegevens van burgers geopenbaard en zal dat ook nu niet doen'', aldus een verbaasde De Winter.

Ernstiger dan gedacht

Hij begrijpt verder niet waarom Vlecken eerst de media informeerde en pas daarna hem. ''Ik ga een beroep doen op de Wet Openbaarheid Bestuur om van Landgraaf alles aan de weet te komen over hun ICT'', zei hij. ''Door de reactie van Vlecken wordt duidelijk dat het lek in Landgraaf ernstiger is dan gedacht.''

Een woordvoerster van de gemeente Landgraaf bevestigde vrijdagavond dat de zogeheten e-formulieren van de gemeente voorlopig niet kunnen worden gebruikt. Wel noemde zij de website van de gemeente ''inmiddels weer veilig''.