AMSTERDAM – Het aantal analoge kijkers bij Ziggo neemt steeds sneller af. In het derde kwartaal van 2011 namen ruim 30 procent minder klanten alleen analoge televisie af dan een jaar eerder.

Dat blijkt uit de kwartaalcijfers van Ziggo die vrijdag gepresenteerd werden.

In het derde kwartaal van 2010, eindigend op de laatste dag van september, namen nog ruim 1,3 miljoen mensen alleen analoge tv af bij Ziggo. Inmiddels ligt dit cijfer op 920.000. Een afname van 32,7 procent in een jaar tijd.

In dezelfde periode steeg het aantal klanten met zowel analoge als digitale tv met 21,3 procent naar 2,1 miljoen.

In het eerste kwartaal van dit jaar nam het aantal analoge kijkers nog met 25 procent af in vergelijking met een jaar eerder.

Digital vs analoog

Ziggo is vooralsnog de enige partij die zich hard uitspreekt voor digitale tv en analoge tv inperkt. Dit leidt tot kritiek bij onder meer de Programmaraden en sommige politieke partijen. Ziggo houdt zich echter aan het verplichte minimum aantal analoge zenders dat doorgegeven moeten worden.

Andere aanbieders stellen ook dat digitale tv de toekomst is, maar durven zich minder hard op te stellen vanwege het grote aantal gebruikers dat nog gebruikmaakt van alleen analoge tv.