AMSTERDAM - Het aantal illegale muziek of filmfiles dat op internet is te vinden, is in negen maanden gedaald met twintig procent naar 800.000. Het aantal sites waar mensen legaal muziek kunnen downloaden, is toegenomen. In Europa zijn al ruim dertig sites met zo'n 250.000 muzieknummers waar mensen legaal muziek kunnen downloaden. Dat blijkt uit het donderdag gepubliceerde onderzoek Online Music Report 2004.

Het onderzoek is gepubliceerd door IFPI, de organisatie die wereldwijd de muziekindustrie vertegenwoordigt. De toename van legale muzieksites is volgens IFPI te danken aan de campagne tegen het illegaal uitwisselen van muziek. Steeds meer mensen, tweederde van de ondervraagde mensen in Denemarken, Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk, is op de hoogte van het feit dat het illegaal is muziek of filmfiles te verspreiden zonder toestemming van de rechthebbenden. Ook de internetpiraterij is gedaald. De campagne is in meer dan twintig landen gevoerd.

Volgens de organisatie komt het legale muziekaanbod in 2004 goed van de grond. De 250.000 files die legaal te verkrijgen zijn, zijn onder andere te vinden op internetsites als www.yeahronimo.com, www.tiscali.nl en www.noordzeemsn.nl. Het Online Music Report is het eerste overzicht van de muziekindustrie over de voortgang van online muziek.