AMSTERDAM - Alle Blackberrydiensten wereldwijd werken donderdagmiddag vanaf 16.00 uur weer na een storing van bijna vier dagen.

Dat zei topman Mike Lazaridis van fabrikant Research in Motion (RIM) donderdag tijdens een persconferentie.

''We nemen onmiddellijk daadkrachtige maatregelen om te voorkomen dat deze problemen zich nog eens voordoen'', zei Lazaridis. De storing deed zich al voor sinds maandagochtend en alleen dinsdagochtend werkten de diensten kort.

Nadat de storing zich maandag en dinsdag alleen voordeed in Europa, het Midden-Oosten, Afrika en Zuid-Amerika, breidden de problemen zich woensdag uit naar de Verenigde Staten en Canada.

Stuwmeer

RIM meldde woensdag dat een defect in het Europese netwerk de oorzaak is van de storing. Doordat ook een back-upsysteem dienst weigerde, ontstond een soort stuwmeer aan niet-bezorgde berichten, dat ook in andere delen van de wereld vertragingen en uitval heeft veroorzaakt.

Het bedrijf liet woensdag weten dat het systeem niet gehackt is.

E-mail en ping

De storing zorgde er voor dat onder meer e-mailen, pingen en Whatsappen niet beschikbaar waren. Dit verkeer loopt allemaal via de eigen servers van RIM. Sommige gebruikers konden überhaupt geen gebruikmaken van internet.

Mogelijk helpt het voor gebruikers om hun accu te verwijderen en de telefoon opnieuw op te starten.