AMSTERDAM – Een senior ontwikkelaar bij Google die meegewerkt heeft aan Google+ stelt dat het sociale platform een zielig nakomertje is dat te snel gelanceerd is als paniekreactie op Facebook.

Steve Yegge heeft zijn kritiek geuit in een lange post op Google+. Hij heeft het bericht per ongeluk op openbaar gezet.

Volgens Yegge snapt niemand bij Google hoe een sociaal platform precies werkt. Hij verwijt de top van Google dat ze er niets van begrijpen, maar stelt dat de medewerkers zelf ook gefaald hebben.

“Het Google+ platform is een zielig nakomertje”, aldus de ontwikkelaar die later, toen hij zag dat zijn post openbaar was, stelt dat zijn mening vooral niet serieus genomen moet worden. Yegge werkt inmiddels ruim zes jaar bij Google en hielp bij het ontwikkelen van delen van Google+. Daarvoor was hij ruim zes jaar werkzaam bij Amazon.

Paniekreactie

“Google+ is een paniekreactie en gebaseerd op kortetermijngedachten. Het is gebaseerd op de onjuiste veronderstelling dat Facebook een succes is omdat het een goed product is”, gaat Yegge verder.

“Dat is echter niet waarom het succesvol is. Facebook is zo populair omdat ze derden producten laten maken binnen hun product. Facebook is voor iedereen verschillend. Sommige mensen spelen de hele dag Mafia Wars, andere Farmville.”

Volgens Yegge heeft Google+ gereageerd door ook maar wat willekeurige spellen in het platform te integreren.