AMSTERDAM - De problemen bij Blackberry houden aan. De storing die dinsdag rond 13.00 uur begon, is woensdag aan het eind van de avond nog steeds niet verholpen. Wel heeft RIM de oorzaak van de problemen gevonden en lijkt het herstel op gang te komen.

T-Mobile liet woensdag rond 13.00 uur weten dat er verbeteringen merkbaar zijn en dat sommige diensten het bij sommige gebruikers weer doen. Hi sloot zich daar later bij aan.

Vanwege de grote achterstand wat betreft het verwerken van data zal het nog wel even duren voor alle diensten weer beschikbaar zijn, denkt T-Mobile.

''Van de fabrikant Research in Motion hebben wij gehoord dat er een duidelijke verbetering zichtbaar is'', zei een woordvoerder van T-Mobile woensdag. Volgens de telecomprovider zijn er echter nog steeds problemen met BlackBerry Messenger en internet.

Vodafone meldde woensdagavond dat er nog niets bekend is over eventuele verbeteringen. ''Wij bekijken momenteel vooral hoeveel klachten wij krijgen van BlackBerryklanten'', zei een woordvoerder.

Accu verwijderen

T-Mobile stelt dat het verwijderen van de accu en vervolgens het opnieuw opstarten van het toestel kan helpen. Het is echter niet zo dat dit voor alle gebruikers werkt. RIM heeft nog geen verwachting uitgesproken wanneer alle problemen opgelost moeten zijn.

Wel heeft RIM een pagina in het leven geroepen waarop regelmatig updates gegeven worden. De weergegeven tijden zijn voor Londen, in Nederland is het een uur later.

Oorzaak

De eerste storing deed zich maandag voor en duurde zo'n 20 uur. Gebruikers konden toen geen gebruikmaken van een aantal diensten waaronder het bekende pingen. Ook e-mail, berichtenservice WhatsApp en internet deed het bij veel klanten niet.

Dinsdag rond 13.00 uur doken dezelfde problemen opnieuw op. Inmiddels denkt RIM de oorzaak van de storing te hebben gevonden. Het zou gaan om een defect in het Europese netwerk.

Hackers

Doordat ook een back-upsysteem dienst weigerde, ontstond een soort stuwmeer aan niet-bezorgde berichten, dat ook in andere delen van de wereld vertragingen en uitval heeft veroorzaakt.

Het bedrijf zegt geen aanwijzingen te hebben dat hackers in het systeem hebben ingebroken. Er wordt ''klokje rond'' hard gewerkt aan een oplossing, liet het bedrijf verder weten. Wanneer klanten weer volledig gebruik kunnen maken van de dienstverlening, kon RIM evenwel niet zeggen.

Uitgebreid

De storing van maandag 'beperkte' zich tot Europa, het Midden-Oosten en Afrika. De tweede storing doet zich echter ook in India, Brazilië, Chili en Argentinië voor.

Vanaf 15.00 uur woensdagmiddag kwamen er tevens berichten binnen vanuit Canada en de Verenigde Staten dat ook daar sommige diensten bij een beperkt aantal gebruikers niet werken.