AMSTERDAM – Apple-oprichter Steve Jobs is overleden aan een ademstilstand als gevolg van alvleesklierkanker.

Dat blijkt uit de overlijdensakte van het ziekenhuis in San Francisco waarover verschillende Amerikaanse media beschikken.

In het document is te lezen dat Jobs 5 oktober om 15.00 uur (Amerikaanse tijd) overleed. Dat was rond middernacht Nederlandse tijd. Jobs stopte met ademen en dat kwam volgens de artsen door zijn alvleesklierkanker die flink zou zijn uitgezaaid.

Vijf jaar

Volgens het document liep de Apple-oprichter al vijf jaar met de ziekte rond. Er is geen autopsie verricht.

In 2004 werd Jobs al eens behandeld voor kanker en overwon de ziekte toen. Hij ging in 2009 nogmaals met ziekteverlof en onderging toen een levertransplantatie. Toen hij begin 2011 wederom het werk als CEO (tijdelijk) neerlegde, gingen direct geruchten dat zijn alvleesklierkanker terug zou zijn. Dat werd echter nooit bevestigd.

Besloten bijeenkomst

Het nieuws rond het overlijden van Jobs werd 6 oktober om ongeveer 1.30 uur Nederlandse tijd bekendgemaakt. Nog geen anderhalf uur na de dood van Jobs. Apple wil niet op het nieuws reageren.

Uit een uitgelekte mail van Tim Cook, CEO bij Apple, aan medewerkers blijkt dat er 19 oktober een besloten bijeenkomst is om Steve Jobs te eren.