LOS ANGELES - Apple's populaire online muziekwinkel iTunes krijgt mogelijk een rivaal met de komst van Magnatune. De methode van deze downloaddienst zou weleens de manier kunnen zijn waarop muziek in de toekomst wordt verkocht, zo meldden Amerikaanse media woensdag.

Magnatune, een onafhankelijk platenlabel uit Californië, experimenteert met nieuwe vormen van distributie. Terwijl de platenindustrie met harde hand probeert downloaddiensten als Kazaa en Morpheus te bestrijden, of onder allerlei restricties muziek aanbiedt via betaaldiensten, heeft Magnatune dit zogeheten 'filesharing' (het online beschikbaar stellen van bestanden) tot de kern van haar activiteiten gemaakt.

Gratis

Op de site van Magnatune kunnen internetgebruikers volledige nummers of cd's gratis beluisteren, voordat zij besluiten tot aankoop over te gaan. De helft van de opbrengst gaat naar de artiesten. Bezoekers van iTunes kunnen slechts dertig seconden van een nummer horen.

Wie een nummer of cd wil downloaden, betaalt een aanbevolen prijs van bijvoorbeeld acht dollar met een minimumprijs van vijf dollar. "Je zou verwachten dat we niet meer dan vijf dollar ontvangen, maar het bedrag dat we gemiddeld per cd krijgen is ruim dollar", aldus John Buckman, de eigenaar van het bedrijf.

Kwaliteitsniveau

Magnatune biedt vooralsnog een beperkt aanbod van enige honderden artiesten, naar eigen zeggen om een bepaald kwaliteitsniveau te bewaren.