WASHINGTON - Het Witte Huis heeft vrijdag nieuwe maatregelen genomen om vertrouwelijke documenten veilig te stellen en computernetwerken van de regering beter te beschermen.

Daarmee moet worden voorkomen dat documenten per ongeluk op straat komen te liggen. Vorig jaar publiceerde klokkenluiderswebsite Wikileaks duizenden geheime diplomatieke stukken.

De nieuwe maatregelen zijn het resultaat van een zeven maanden durende herziening van het bestaande beleid. Doel was een balans te vinden tussen veiligheid en de noodzaak voor overheidsdiensten om vertrouwelijke informatie te kunnen delen.

De regering gaat een speciale commissie opzetten die gaat toezien op het delen van informatie. De commissie moet er tevens voor gaan zorgen dat alle overheidsdiensten die gebruikmaken van speciale computernetwerken zorgdragen voor de bescherming van informatie.

Vertrouwelijk

Elke dienst krijgt een eigen functionaris die toezicht houdt op vertrouwelijke informatie en verantwoordelijk is voor veiligheidsmaatregelen.

Departementen en diensten, waaronder ook het Pentagon en de CIA, hebben eerder al maatregelen getroffen om het plaatsen van vertrouwelijke gegevens op schijven of geheugensticks tegen te gaan. Bovendien is het aantal gebruikers dat gebruik kan maken van deze vormen van opslag ingeperkt.