NIEUWEGEIN - De Japanse spelcomputerfabrikant Nintendo komt eind dit jaar met een nieuwe draagbare spelcomputer op de markt. Het apparaat moet het antwoord worden op de plannen van Sony om de sterke positie van de Nintendo-Gameboy aan te vallen. Nintendo meldde woensdag het nieuwe apparaat in mei te presenteren op een grote spellenbeurs (Electronic Entertainment Expo) in Los Angeles.

Het spelsysteem, voorlopig Nintendo DS genoemd, bevat twee kleine lcd-schermen, waardoor gebruikers vanuit twee verschillende oogpunten een spel kunnen bekijken. "Spelers kunnen een spel vanuit twee verschillende oogpunten bekijken, waardoor de snelheid en strategie worden verbeterd. In een voetbalspel bijvoorbeeld, kun je het hele veld op één scherm bekijken, terwijl op het andere scherm de tackle of het doelpunt van een individuele voetballer wordt uitgelicht," aldus Nintendo.

Over de prijs is nog niets bekend. De modernste versie van de Gameboy, de Advance SP, kost in Nederland tussen de 129 en 139 euro.

Sony kondigde vorig jaar aan dat het eind 2004 met een eigen draagbare spelcomputer op de markt zal komen. Het elektronicaconcern heeft al een sterke positie met de PlayStation.

De Finse mobieltjesfabrikant Nokia introduceerde eind vorig jaar een concurrent van de Gameboy, maar Nintendo zegt daar weinig last van te ondervinden.