AMSTERDAM – De frequentieveiling die gepland stond voor begin 2012 wordt waarschijnlijk verschoven naar de zomer van volgend jaar.

Dat laat minister Maxime Verhagen (Economische Zaken, Landbouw en Innovatie) weten in een brief aan de Tweede Kamer.

Volgend jaar komt extra frequentie beschikbaar om het toenemende gebruik van mobiel internet en smartphones op te vangen. Naast de huidige partijen mogen dan ook nieuwkomers bieden op frequenties.

Nieuwkomers

Nadat een Kamermeerderheid gevraagd had om meer ruimte voor deze nieuwkomers laat Verhagen weten welke invulling er aan de veiling gegeven wordt. Er zal twee keer een blok van 10MHz op de 800MHz-band vrijkomen en één keer een blok van 10MHz op de 900MHz-band.

In totaal zijn er voor nieuwkomers dus drie blokken gereserveerd. Maximaal mag één nieuwkomer twee blokken in handen krijgen. Er zullen dus twee partijen bijkomen omdat er dan nog sowieso één blok overblijft. Drie nieuwkomers is ook een mogelijkheid.

Uitstel

Ook komt er nog twee keer 30MHz vrij voor zowel de bestaande partijen als de nieuwkomers.
Vanwege de wijzigingen in de details van de veiling verwacht Verhagen een vertraging. De veiling zal nu niet begin 2012 plaatsvinden, maar waarschijnlijk pas in de zomer van dat jaar.

De minister laat desgevraagd weten dat 4G (de opvolger van 3G) mogelijk is op de 900MHz-band waar ook ruimte op vrij komt.