DEN HAAG - De Tweede Kamer debatteert donderdagavond laat over de Diginotaraffaire. Diginotar gaf veiligheidscertificaten uit voor (overheids)websites die die veiligheid niet bleken te garanderen.

Minister Piet Hein Donner van Binnenlandse Zaken zag zich genoodzaakt Diginotar aan de kant te zetten.

De overheid stond echter ook wel een beetje zelf in haar hemd met haar al te grote vertrouwen in de digitale gang van zaken, temeer omdat ze enkele dagen voordat de problemen publiek werden nog had gezegd dat er niets aan de hand was.

De kwestie begon deze zomer met een hacker die bij Diginotar inbrak, waarna naam en certificaten ten onrechte werden vertrouwd door derden.

GroenLinks

GroenLinks liet donderdagochtend weten een een 'ICT- en veiligheidsgezant' van buitenaf te willen vragen om het ICT-beleid van de overheid door te lichten. Tweede Kamerlid Arjan El Fassed: ''We weten wat er mis gaat. Onderzoek na onderzoek, lek na lek kunnen we daar over praten. We weten hoe het wel moet, maar niet waarom de overheid het steeds maar niet lukt om privacy en veiligheid topprioriteit te geven. Die vraag moet beantwoord worden.''

De SP liet al weten uit te zijn op een 'crashteam' van deskundigen, dat meteen kan uitrukken als er zich ergens internetproblemen voordoen.

Het debat begint donderdagavond op zijn vroegst om half tien.