CUPERTINO - Vijf vragen over elektronicaconcern Apple, na de dood van medeoprichter en grote inspirator Steve Jobs.

Kan Apple slagen zonder Jobs?

Jobs was beroemd - sommigen zeggen berucht - om zijn ijzeren greep op iedere stap in de productontwikkeling. De Mac, iPod, iPhone en iPad hebben allemaal de sporen van zijn gevoel voor design.

Maar investeerders en consumenten waren in het afgelopen jaar al gewend geraakt aan het idee van Apple zonder de visionaire leider.

Ze hielden vertrouwen in het bedrijf, ook toen in januari duidelijk werd dat Jobs niet terug zou keren. Apple heeft volop nieuwe producten in de pijpleiding, maar de lauwe reactie op de presentatie van de nieuwe iPhone deze week kan als een waarschuwing worden gezien.

Wat is Jobs' erfenis?

Jobs wordt beschouwd als een van de grootste bedrijfsleiders in de geschiedenis, vergelijkbaar met Henry Ford. Een van zijn unieke prestaties is dat hij Apple niet eenmaal naar de wereldtop leidde, maar tweemaal.

Nadat hij het bedrijf in de jaren tachtig had verlaten na ruzie met een collega, was Apple in elkaar gezakt en kon hij het opnieuw opbouwen. In de tussentijd had hij een bedrijfje voor experimentele animatiefilms Pixar ontwikkeld tot een wereldspeler. Er zijn weinig topmannen die tussendoor nog een ander project laten uitgroeien tot zo'n succes.

Zal Apple veranderen onder de nieuwe topman?

De nieuwe leider Tim Cook heeft de reputatie een lastige perfectionist te zijn, net als Jobs. Maar hij is iets prettiger in de omgang dan Jobs, die zijn werknemers kon uitschelden en ze kon ontslaan in de lift.

Het vertrouwen in Cooks leiderschap is groot. Hij heeft toezeggingen afgedwongen van Aziatische producenten en leidde het bedrijf al driemaal tijdens Jobs afwezigheid.

Wie zijn nog meer belangrijk voor Apples succes?

Designer Jonathan Ives, marketingchef Phil Schiller en hoofd software Scott Forstall zijn drie van de belangrijkste spelers. Omdat Cook wat bescheiden is, zou Schiller meer op de voorgrond kunnen treden.

Wat wordt het volgende grote product van Apple?

Er is volop speculatie over de richting die Cook zal inslaan met Apple. Wellicht heeft Jobs al de basis gelegd voor het volgende grote product van Apple.

Geruchten gaan dat Apple de woonkamer wil opschudden en zich op de televisie richt. Veel deskundigen zeggen dat de huidige tv-toestellen met die verwarrende reeks opties rijp is voor een Apple-achtige 'simpel is goed'- verandering.