SAN FRANCISCO - De familie van de woensdag (lokale tijd) overleden Steve Jobs, zal hem herinneren als ''iemand die zijn familie lief had''. Verder meldde de familie dat Jobs vredig stierf in hun bijzijn.

''We zijn dankbaar dat zo veel mensen hun gebeden en wensen hebben gedeeld tijdens Steve's ziekbed.

Er zal een website worden geopend, waar mensen hun herinneringen kunnen achterlaten'', aldus de familie. Jobs laat zijn vrouw Laurene, met wie hij drie kinderen had, achter. Jobs had ook een dochter bij een andere vrouw.

Rouwenden wereldwijd kunnen hun steunbetuigingen naar rememberingsteve@apple.com sturen, zo meldt het bedrijf.

Cook

De wereld staat stil bij het overlijden van Jobs. Ook de nieuwe uitvoerend topman van Apple, Tim Cook, rouwt om ''een inspirerende mentor'': ''Apple heeft een visionair en creatief genie verloren. De wereld verliest een buitengewoon mens.

Steve laat een bedrijf achter dat alleen hij kon bouwen, en zijn geest zal voor altijd de fundering vormen van Apple.'' Cook meldde dat het bedrijf spoedig een ''viering van het buitengewone leven van Jobs zal plannen'' voor de medewerkers.

Gates

Bill Gates, de oprichter van concurrent Microsoft en goede vriend van Jobs, gebruikte een uitdrukking die Jobs zelf graag gebruikte: ''Voor hen die met hem mochten werken was dat een 'achterlijk grote' eer.

Ik zal Steve heel erg missen. De impact van zijn bestaan zal over vele generaties nog voelbaar zijn.''

Zuckerberg

Ook Facebook-oprichter Mark Zuckerberg reageerde, via Facebook, op het overlijden van Jobs. ''Steve, bedankt dat je een mentor en een vriend hebt willen zijn. Bedankt dat je liet zien dat wat je bouwt de wereld kan veranderen. Ik zal je missen.''

Ook uit de politiek komen reacties. De Australische premier Julia Gillard betreurde het overlijden en noemde Jobs een genie. Ze zei dat hij letterlijk de wereld heeft veranderd door zijn producten. Ze noemde hem een ongelooflijke wereldwijde innovator.

Obama

De Amerikaanse president Barack Obama noemt de woensdag overleden Steve Jobs ''een van Amerika's grootste innovators''. Ook zei de president het toepasselijk te vinden dat veel mensen het nieuws van het overlijden van het boegbeeld van Apple te horen kregen via een apparaat dat Jobs had uitgevonden.

''Hij veranderde ons leven, zette een hele industrie op zijn kop en zorgde ervoor dat iedereen de wereld op een andere manier bekijkt'', aldus een verklaring van Obama.

Samsung

Samsung, de Zuid-Koreaanse elektronicagigant die met Apple in een juridische strijd verwikkeld is over patenten voor smartphones, heeft zijn medeleven betuigd na het nieuws van het overlijden van Jobs.

"Jobs was een innoverende geest die in de herinnering zal voortleven door zijn talloze revolutionaire veranderingen in de informatie-technologie-industrie", zei Samsung donderdag.

Apple is een hele belangrijke klant voor Samsung. De iPhonemaker bestelt jaarlijks voor miljarden dollars aan onderdelen bij Samsung.

Zeven missers van Steve Jobs

Bekijk een overzicht van alle berichten over Steve Jobs

Volg dit nieuws op Twitter via NUlive

Steve Jobs overleden