DEN HAAG - Nederland moet zo spoedig mogelijk een 'crash team' krijgen voor het aanpakken van acute internetproblemen.

Dat gaat Sharon Gesthuizen van de SP donderdag inbrengen in het debat over de DigiNotar-affaire.

DigiNotar gaf veiligheidscertificaten uit voor (overheids)websites die die veiligheid niet bleken te garanderen.

Minister Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken) zette DigiNotar aan de kant en het Openbaar Ministerie is een onderzoek naar nalatigheid van het inmiddels failliete bedrijf begonnen. Het vertrouwen in de digitale gang van zaken bij de overheid was echter al flink geschaad.

Cyber security centrum

De overheid was reeds van plan met ingang van komend jaar een 'cyber security centrum' in te richten, maar over de locatie en het precieze aantal fte's moet nog duidelijkheid komen.

Gesthuizen vindt het centrum ''een goede club voor de lange termijn en voor de strategie'', maar ''voor acute problemen heb je een brandweer nodig''.

Vergelijking

Ze maakt een vergelijking met een college van burgemeester en wethouders: ''Die kunnen heel nuttig vergaderen over wat er moet gebeuren, maar als er brand is, bel je de brandweer.''

Het team moet bestaan uit echte vakmensen op ICT-gebied, zoals de deskundigen van het Korps landelijke politiediensten. Het team zou daar ook kunnen worden ondergebracht.

Parlementair onderzoek

De SP wil verder een parlementair onderzoek, omdat het belangrijk is het bewustzijn van de gevaren op internet te vergroten en te weten te komen welke fouten er in het verleden zijn gemaakt. ''Ik heb ook grote twijfels of de Kamer wel altijd de goede informatie heeft gekregen.''

De PvdA wil om te beginnen dat minister Piet Hein Donner van Binnenlandse Zaken 'volledig' erkent wat er fout is gegaan. Zonder dat is ''geen vertrouwen in een oplossing mogelijk'', zegt Pierre Heijnen van de fractie.

Jeanine Hennis van de VVD betitelt de affaire als een ''enorme wake-up call''. Ze noemt de rol van Logius een open zenuw. Logius is het onderdeel van Binnenlandse Zaken dat verantwoordelijk is voor de beveiliging van de overheidssites.

''Wordt het niet tijd om vast te stellen dat Logius simpelweg heeft zitten slapen?'', vraagt ze zich af.