AMSTERDAM – XS4ALL gaat klanten die televisie afnemen de mogelijkheid bieden tv te kijken via hun laptop, tablet en smartphone.

De dienst WebTV zit momenteel nog in een testfase, zo blijk uit een blog van Pieter Plaisier, Marketing manager bij XS4ALL.

WebTV is een dienst die ontwikkeld is in HTML5 en Silverlight zodat tv gewoon in de browser te kijken is en er dus geen speciale applicatie nodig is. Hierdoor is de dienst niet beperkt tot bepaalde besturingssystemen.

Internet en tv

“Het is een vorm van tv-kijken waar internet en televisie samenkomen en elkaar versterken”, aldus Plaisier. “WebTV is nog een experiment, maar we zullen er de komende tijd stevig aan knutselen en functionaliteiten aan toevoegen. We zoeken naar vernieuwende vormen van interactiviteit zoals koppelingen met social media.”

Als voorbeeld noemt Plaisier direct de uitzending bespreken en berichten van vrienden lezen via Twitter. Ook zou het mogelijk kunnen worden direct door te klikken naar Wikipedia en IMDB.

Zenders

XS4ALL laat aan NU.nl weten dat er momenteel vijftien zenders te zien zijn via WebTV. “Dat aantal wordt hopelijk nog uitgebreid.”

Op dit moment heeft WebTV een geïntegreerde programmagids, picture-in-picture previews van alle kanalen, de mogelijkheid favoriete zenders te beheren, live te pauzeren en fullscreen tv te kijken.

KPN

De nieuwe dienst is al stilletjes getest toen 26.000 KPN-klanten geen Digitenne konden ontvangen vanwege de brand in de zendmast in Hogersmilde eerder dit jaar. Deze mensen hebben toen van XS4ALL al WebTV aangeboden gekregen.

KPN kondigde eind augustus al aan dat de klanten die Interactieve TV afnemen ook televisie kunnen kijken via de laptop en tablet. Er zijn momenteel twintig zenders beschikbaar. Ook KPN verwacht dit aanbod uit te gaan breiden.