AMSTERDAM – De Consumentenbond en Stichting Mijn Kind Online willen met minister Verhagen (Economische Zaken, Landbouw en Innovatie) in gesprek over het gemak waarmee kinderen geld uitgeven op internet.

Dat laten de organisaties maandag weten.

De roep om actie volgt op een onderzoek van Stichting Mijn Kind Online waaruit naar voren komt dat veel kinderen onnodig veel geld uitgeven in online spelletjes zonder dat de ouders hiervan op de hoogte zijn.

In online games kunnen kinderen bijvoorbeeld virtuele goederen kopen die in de spellen gebruikt kunnen worden. Dit gebeurt onder meer via sms. Volgens de stichting worden kinderen misleid geld uit te geven in online games.

Beperkingen

De Consumentenbond pleit ervoor dat betalingen voortaan alleen via iDeal en creditcards uitgevoerd kunnen worden en dat er bovendien een maximum aan het bedrag dat kinderen uit kunnen geven wordt verbonden.

“Doordat er geen brancheorganisatie is voor aanbieders van virtuele kinderspellen willen beide organisaties met de minister om tafel”, aldus een verklaring van de Consumentenbond en Stichting Mijn Kind Online.

In het onderzoek worden onder meer de online spellen Habbo, Happy Harvest en Panfu genoemd. Bijna driekwart van de kinderen tussen de 7 en 16 jaar bezoekt wel eens een virtuele speeltuin, aldus de stichting.