AMSTERDAM – Het virus dat zich zondag verspreidde via websites van uitgever Wegener heeft mogelijk veel meer websites geïnfecteerd.

Dat heeft Tweakers.net ontdekt na eigen onderzoek.

Het virus dat dit weekend verscheen op sites van Wegener, dat uitgever is van veel lokale en regionale nieuwsmedia, bevond zich in de advertentieserver van CoolConcepts, een bedrijf uit Leiden.

Eigenaar Eric Visser erkent dat de virussen verspreid zijn via de servers van zijn bedrijf, maar stelt dat de problemen inmiddels opgelost zijn. Website van Wegener werden na de ontdekking van het virus enige tijd offline gehaald.

Andere uitgevers

Inmiddels is duidelijk dat ook Nieuws.nl getroffen is. Maar ook onder meer uitgevers Reed Business, NRC Media en Sanoma Media (de uitgever van onder meer NU.nl) zijn klant bij CoolConcepts. Duidelijk is dat NU.nl in ieder geval niet besmet is geraakt met het virus.

Het is vooralsnog niet duidelijk of websites van andere uitgevers wel getroffen zijn. NRC Media laat weten al maanden geen gebruik meer te maken van CoolConcepts.

Crash

Het virus doet voorkomen alsof een computer crasht en biedt vervolgens een oplossing voor het probleem, waar de gebruiker dan wel voor moet betalen. De crash is echter nep, lichtte een woordvoerder van Wegener toe. In feite is de computer heel eenvoudig weer op te starten.