AMSTERDAM – 15 procent van alle video’s die gedeeld worden op Facebook vallen onder ‘likejacking’ waarbij video’s automatisch op het prikbord geplaatst worden en verwijzen naar een onbetrouwbare website.

Dat maakt beveiligingsbedrijf Norton maandag bekend. Voor het onderzoek werden 3,5 miljoen berichten met video’s geanalyseerd.

Het bedrijf gebruikt de term likejacking om aan te geven dat een video niet vrijwillig door de gebruiker gedeeld of ‘geliked’ is.

Likejacking

Deze situatie ontstaat bijvoorbeeld als een bepaalde gebruiker een video op het prikbord heeft staan met teksten als ‘Cool! Dit moet je echt zien.’

Als een vriend van deze gebruiker op de video klikt, wordt het filmpje direct ‘geliked’ en op het prikbord van deze vriend gezet zonder dat de persoon in kwestie daar toestemming voor heeft gegeven. Vaak verwijst de video door naar een onbetrouwbare site met bijvoorbeeld malware.

15 procent van alle video’s in berichten op Facebook valt volgens Norton onder het fenomeen likejacking.

Scannen

Om dit tegen te gaan kan het beveiligingsbedrijf voor Facebook de nieuwsoverzichten scannen. "Door miljoenen berichten te analyseren kunnen we links en video die likejacking bevatten tijdig opmerken en er voor waarschuwen", aldus het bedrijf.

“Elke keer dat likejacking opgemerkt wordt tijdens het scannen van een nieuwsoverzicht, zal er een melding op het prikbord worden geplaatst zodat de vrienden van deze persoon worden gewaarschuwd dat ze voor niet op de link moeten klikken."

De applicatie van Norton moet wel zelf door gebruikers aangezet worden.