AMSTERDAM - Acht landen hebben zaterdag in Tokio het anti-piraterijverdrag ACTA ondertekend.Het omstreden Anti-Counterfeiting Trade Agreement is is bedoeld om de handel in namaakartikelen en piraterij op het internet tegen te gaan.

De ondertekening vond een jaar na de laatste ronde van onderhandelingen tussen alle partijen plaats. Australië, Canada, Japan, Zuid-Korea, Marokko, Nieuw-Zeeland, Singapore en de Verenigde Staten hebben tijdens een ceremonie in Japan hun handtekening onder het verdrag gezet, meldt persbureau Reuters.

EU

De Europese Unie, Mexico en Zwitserland, die ook deelnamen aan de onderhandelingen, hebben de overeenkomst niet ondertekend, maar hebben nog tot 1 mei 2013 om dit te doen.In de EU moet het Europese Parlement het verdrag eerst nog goedkeuren voordat het kan tekenen.

De onderhandelingen over het verdrag zijn al sinds 2008 aan de gang. Wereldwijd was er meteen veel weerstand tegen het verdrag. Critici hekelden dat de onderhandelingen grotendeels in beslotenheid werden gevoerd en er achteraf vaak geen tekst en uitleg werd gegeven.