AMSTERDAM - De Chinese regering heeft de 500 miljoen internetters in het land opnieuw gewaarschuwd om te stoppen met het online verspreiden van geruchten en onwaarheden.

Dat meldt staatspersbureau Xinhua.

Een woordvoerder van het Chinese bureau voor het beheren van internetinformatie zei in een verklaring vrijdag dat internetgeruchten en hoaxes "kwaadaardige tumoren" zijn die de sociale stabiliteit schaden.

De woordvoerder doet een beroep op internetters om zich te houden aan wetten en drong er bij websites om de inhoud beter te controleren. Lokale autoriteiten en websites moeten mensen die geruchten verspreiden verantwoordelijk houden en "ze volgens de wet bestraffen".

Prostituee

De verklaring komt naar aanleiding van de ontdekking van een dagboek van een prostituee op de microblog Weibo. De blog werd naar verluidt geschreven door een 31-jarige man en bestond uit verhalen over het werk van een 22-jarige prostituee in de stad Hangzhou. De blog trok meer dan 250.000 gebruikers voordat de echte identiteit van de schrijver door de politie werd ontdekt.

Microblogs

In augustus waarschuwde Weibo zijn miljoenen gebruikers al om geen valse geruchten te verspreiden. De website die te vergelijken is met Twitter liet toen ook weten dat het twee bloggers heeft geschorst omdat ze onwaarheden verspreidden.

Sinds de opkomst van microblogs heeft China steeds meer moeite met het censureren van internetberichten. Steeds meer Chinezen uiten via de websites hun woede over schandalen, rampen en corruptie bij de overheid.