AMSTERDAM - De mede-oprichtster van de videostreaming en downloadsite NinjaVideo.net heeft schuld bekend aan samenzwering en inbreuk op auteursrechten.

Hanna Beshara heeft voor de rechtbank ook toegegeven dat ze door de exploitatie van de website meer dan 200.000 dollar heeft verdiend.

Vorige week bekende Matthew Smith, die samen met Beshara NinjaVideo is gestart,ook al schuld. Hij gaf toe dat hij afspraken heeft gemaakt met online reclamebedrijven om inkomsten voor de website te genereren. Het zou gaan om meer dan 500.000 dollar.

Zowel Beshara als Smith kunnen per aanklacht vijf jaar celstraf krijgen. Drie andere verdachten in deze zaak moeten in februari voor de rechter verschijnen.

Kopieën

NinjaVideo.net was sinds februari 2008 actief en maakte het voor bezoekers mogelijk om illegale kopieën van films en televisieprogramma's in hoge kwaliteit te downloaden. De meeste films die op de site werden aangeboden waren nog te zien in de bioscopen.

Bezoekers van de website konden de films en series gratis downloaden, maar konden ook geld doneren. Voor 25 dollar kregen ze toegang tot privé-fora die een breder scala van het inbreukmakende materiaal bevatten en konden zij om specifieke inbreukmakende content vragen.

Als onderdeel van haar overeenkomst heeft Beshara het geld dat in 2010 in beslaggenomen is, verbeurd laten verklaren.

Koningin Phara

Beshara noemde zichzelf koningin Phara en was het gezicht en de naam achter NinjaVideo. Volgens het Amerikaanse ministerie van Justitie was zij direct verantwoordelijk voor het vrijgeven van inbreukmakende kopieën van bepaalde films en tv-shows.

De 29-jarige communiceerde regelmatig met de bezoekers van NinjaVideo. Zo zei ze in de podcast NinjaVideo Manifest dat de site een onderdeel is van een protest tegen de filmindustrie.

De mede-oprichtster van NinjaVideo wordt in januari veroordeeld.