OSS - Nederland krijgt binnenkort zijn eerste zendmast verkleed als boom. In de duinen van de gemeente Bloemendaal verrijst een namaakdennenboom waarin een zendmast verborgen zit. Langs de A2 staat al jaren een zendmast die op een boom lijkt. De mastboom in Bloemendaal is echter vernieuwd en heeft een coating over de stalen constructie.

Het is een van de oplossingen om een groot deel van de zendmasten in Nederland een beter aanzien te geven. In verscheidene gemeenten in Nederland zijn bij de opkomst van de gsm-zendmasten in de beginjaren negentig verhitte discussies gevoerd over het beschikbaar stellen van ruimte voor deze masten.

Horizon vervuilen

De sprieten zouden de horizon vervuilen en bovendien een lelijk obstakel zijn. Het Nederlandse bedrijf Kaal Mastenfabriek in Oss heeft daar nu de oplossing voor, sinds het de Europese licentie heeft verworven voor het maskeren van de masten met bomen.

Het idee is afkomstig van het Zuid-Afrikaanse bedrijf Envirocom. Dat heeft in Johannesburg al verscheidene zendmasten in palmbomen verstopt. Het verschil met de echte palmen is moeilijk zichtbaar.

Prijzig

”Omdat de telecommarkt nu in een dip zit, is de belangstelling voor het nieuwe product nog niet zo groot. Nadeel is toch dat deze bomen twee tot drie keer duurder zijn dan de huidige zendmasten”, licht woordvoerder P. van Brunschot van Kaal Mastenfabriek toe.

”In Groot-Brittannië staan er nu een paar en in Zuid-Europa. Als de telecommarkt weer wat aantrekt, zal de belangstelling voor de boomzendmast ook wel toenemen.”

Geen bladverlies

Het frame van de boom bestaat uit een buis van zwaar staal, die wordt bekleed met een coating. Ook de kunststof bladeren hangen aan buizen. Voor de Nederlandse markt zullen vrijwel alleen naaldbomen worden gemaakt, zegt Van Brunschot. “Probleem is dat bomen hun bladeren verliezen, als het winter wordt. Dat zou dan een beetje een raar gezicht zijn, als de mastboom daartussen mooi groen blijft.”

A2

Langs de A2 tussen Eindhoven en Maastricht staat al jaren een zendmast die veel lijkt op een boom. Omdat het bij die mast in Limburg om een beschilderde stalen constructie gaat, is hij niet vergelijkbaar met de zendmastbomen die Envirocom produceert.