AMSTERDAM - De politie heeft het druk met jongeren die via Twitter dreigen hun school op te blazen of docenten te vermoorden. Twitter, Hyves, MSN en andere internetdiensten zorgen voor een uitbreiding van het werkgebied.

"En er is niet een ander deel afgevallen", zegt een woordvoerder van de Raad van Korpschefs.

De laatste maanden is het aantal rechercheonderzoeken naar de bedreigingen toegenomen, maar exacte cijfers zijn er niet. De politie is volgens de zegsman al langer bezig met de nieuwe expertise die internet is.

Een gespecialiseerd team met de naam Digikids houdt sites als Hyves en Habbo, maar ook MSN en Twitter in de gaten. Het team werkt ook aan nieuwe werkinstructies voor agenten, zodat die weten hoe ze met internetbedreigingen en dergelijke moeten omgaan.

Ouders

Ouders en scholen worden opgeroepen te helpen bij het voorkomen van dreigtweets. Zij moeten jongeren duidelijk maken dat bedreigingen ernstige gevolgen hebben. "Het gaat om je verstand te gebruiken. Ouders en scholen moeten daarop letten en hun kinderen begeleiden. Er moet niet worden afgewacht tot de politie optreedt."

Walter Welting van politiebond ANPV liet vrijdag in het AD weten dat alle berichten serieus moeten worden genomen. "Natuurlijk zullen er loze dreigementen tussen dit soort berichten zitten, maar je kunt nu eenmaal niets uitsluiten. Er hoeft maar een gek tussen te zitten."