AMSTERDAM – Brein heeft via de rechter één van de grootste Europese usenet-providers offline weten te halen.

De rechtbank heeft bepaald (pdf) dat News-service Europe (NSE) bestanden met auteursrechtelijke beschermd materiaal van haar servers moet verwijderen en 50.000 euro dwangsom moet betalen voor elke dag dat dit niet gebeurt.

Naar eigen zeggen is NSE de grootste Usenet Service Provider (USP) van Europa. NSE stelt echter ook dat er alleen sprake is van een louter technisch platform waarop zij alfanumerieke bestanden opslaat.

Verantwoordelijk

Gebruikers kunnen echter ook bestanden met auteursrechtelijke beschermd materiaal uitwisselen en dat gebeurt massaal. Volgens de rechter is NSE daarvan op de hoogte en is het dus verantwoordelijk.

Bovendien zou het bedrijf zelf meewerken aan de verspreiding van de bestanden. Volgens Brein bevat 80 tot 90 procent van de bestanden illegaal materiaal.

Onhaalbaar

"Wij zijn zeer teleurgesteld in het vonnis van de rechter", aldus NSE."Het is zowel technisch als economisch onhaalbaar om de 15 tot 20 miljoen berichten die dagelijks worden uitgewisseld te controleren op inhoud."

"Daar komt nog bij dat er geen geautomatiseerde manier bestaat om te bepalen of een usenet-bericht auteursrechtelijk beschermd materiaal bevat en of voor verspreiding wel toestemming is verkregen. Wij zien daarom absoluut niet hoe we aan het vonnis kunnen voldoen."

NSE vreest voor het voortbestaan en vindt het vonnis een bedreiging van Usenet-platformen in het algemeen.