AMSTERDAM - Wehkamp.nl is de grootste webwinkel van Nederland op basis van consumentenomzet. Bol.com en Ahold volgen op plaats twee en drie.

Dat blijkt uit een top honderd van webwinkels van vakblad Twinkle.

Het moederbedrijf van wehkamp.nl zette vorig jaar 423 miljoen euro om, waarbij ook de omzet van twee kleine webwinkels zijn meegenomen. Bol.com boekte een omzet van 318 miljoen euro. Ahold, eigenaar van albert.nl, meldde over 2010 een omzet van 149 miljoen euro.

Reiswinkels

Online reiswinkels zijn in een aparte top dertig weergeven. Hierin eindigen de webactiviteiten van KLM bovenaan, met een omzet van 372 miljoen euro. Sundio Group, eigenaar van onder meer jiba.nl en vaya.nl, is nummer twee met een omzet van 312 miljoen euro. TUI volgt met 229 miljoen euro.

De honderd grootste webwinkels zetten gezamenlijk 3,1 miljard euro om. De dertig online reisverkopers boekten een gezamenlijke omzet van 2,9 miljard euro.

De omzet van de hele webwinkelbranche steeg in de eerste zes maanden naar 4,25 miljard euro, tien procent hoger dan in de eerste helft van 2010. Dat bleek uit onderzoek door Blauw Research en GfK Retail & Technology.