HILVERSUM - Auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra en Radio 538 hebben vrede gesloten na een conflict over de podcasttarieven. Dat heeft Buma/Stemra woensdag bekendgemaakt.

Het conflict ontstond na een verhoging van de tarieven voor podcasts, waar het commerciële radiostation bezwaar tegen maakte.

Ook het feit dat deze met terugwerkende kracht zouden worden ingevoerd, wekte wrevel bij Radio 538.

Een podcast is een digitaal bestand van bijvoorbeeld een televisie- of radiouitzending of gedeeltes daarvan, dat via het internet wordt verspreid.

Invoering

Na overleg is nu besloten de invoering van het nieuwe tarief uit te stellen tot 1 januari 2012. Radio 538 moest naar eigen zeggen met terugwerkende kracht vanaf begin dit jaar bijna 100 keer zo veel betalen aan de muziekrechtenorganisatie.

De zender betaalde tot voor kort jaarlijks 240 euro per podcasttitel. In augustus meldde Buma/Stemra dat dat bedrag omhooggaat naar 1 cent per download.

Hele branche

Volgens Buma/Stemra is het nieuwe tarief nodig omdat podcasts veel muziek bevatten, die nu bijna wordt weggegeven. De nieuwe tarieven gaan voor de hele branche gelden, aldus een zegsman. Het gaat vooral om radiostations.

Jaarlijks worden 6 miljoen keer podcasts van het radiostation gedownload, aldus Radio 538. Dat zou de zender dus ruim 60.000 euro kosten, aldus de woordvoerster. Met de oplossing zijn beide partijen tevreden, zo bleek woensdag.

Radio 538 heeft de podcasts, die het eerder uit protest verwijderde, weer beschikbaar gemaakt op de eigen website.