AMSTERDAM – Google ziet zichzelf als de grootste bedreiging voor het bedrijf. “We moeten snel knopen blijven doorhakken.”

Dat stelt Larry Page, oprichter en CEO van de zoekgigant, op de jaarlijkse Zeitgeist-conferentie. Page betrad samen met voormalig CEO Eric Schmidt het podium.

Sinds de aanstelling van Page als leider van het bedrijf in januari 2011 is hij naar eigen zeggen bezig met het versnellen van de besluitvorming. “Er zijn geen bedrijven die goede trage besluiten nemen”, aldus Page.

Snelheid

“Er zijn alleen bedrijven die goede snelle beslissingen nemen. Hoe groter bedrijven worden, hoe langzamer het beslissingsproces wordt en dat is een groot probleem.”

Vanwege de groei van het bedrijf is Google volgens Page het grootste gevaar voor Google. Schmidt, die nog steeds deel uitmaakt van de raad van bestuur, sluit zich daar bij aan: “Problemen bij bedrijven met een formaat als dat van Google zijn altijd intern.”

Motorola

Tijdens het zeldzame publieke optreden van Page sprak de topman ook over de overname van Motorola Mobility voor 12,5 miljard dollar. Volgens Page is de overname geen voorbode voor een meer risicovol beleid bij de zoekgigant.

“We namen altijd al bepaalde risico’s”, vindt Page. Hij wijst daarbij op de overname van Youtube in 2006. Google legde destijds 1,6 miljard dollar op tafel, een bedrag dat door velen bekritiseerd werd.

Motorola wordt door Google overgenomen vanwege de vele mobiele patenten die het bedrijf bezit. Bovendien is het voor het mobiele systeem Android handig om een hardwarefabrikant bij de hand te hebben voor de ontwikkeling van dit systeem.

Google TV

Page erkent dat ook de productie van settopboxen bij Motorola de interesse van Google heeft. De zoekgigant heeft al enkele tijd geleden de dienst Google TV op de Amerikaanse markt gebracht waarmee televisie en internet in elkaar overlopen.

Tot dusver slaat de dienst nog niet echt aan en de settopboxen van Motorola kunnen helpen het bereik van Google TV te vergoten. “Het is zeker iets waar we naar gekeken hebben.”