AMSTERDAM – NuDoneren.nl had nooit de intentie om donaties via 0900-nummers door te spelen aan goede doelen. De website heeft consumenten misleid.

Dat concludeert telecomtoezichthouder OPTA na onderzoek naar NuDoneren.nl.

De website kwam eind juli in het nieuws omdat het mensen zou aanzetten tot het doneren van hun beltegoed aan een goed doel, maar de oprechtheid werd door de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) in twijfel getrokken.

OPTA concludeert nu dat de 0900-nummers die NuDoneren.nl toegewezen had gekregen, gebruikt zijn voor andere dingen dan fondsenwerving aan goede doelen. "Consumenten werden opgeroepen te bellen naar een zestal informatienummers. De belkosten zouden vervolgens worden gedoneerd aan een aantal goede doelen", aldus OPTA.

Intentie

"Uit het onderzoek blijkt echter dat dit nooit de werkelijke intentie was van de nummerhouder." OPTA heeft de telefoonnummers daarom definitief ingetrokken. Omdat de website niet actief werd gepromoot en OPTA direct de nummers introk nadat de site in de belangstelling kwam te staan, hebben consumenten volgens de toezichthouder nauwelijks naar de nummers gebeld.