AMSTERDAM – Op de Amerikaanse markt is een strijd ontstaan om mobiele communicatie via Near Field Communication (NFC). Smartphonefabrikanten hebben zich aangesloten bij een concurrent van Google Wallet.

HTC, LG, Motorola, Blackberry, Samsung en Sony Ericsson hebben allemaal besloten het samenwerkingsverband Isis te steunen en toekomstige smartphones uit te rusten met NFC-technologie die Isis ondersteunt.

Isis is een samenwerking tussen de Amerikaanse providers AT&T, T-Mobile en Verizon.

NFC is een techniek waarmee communicatie, bijvoorbeeld mobiele betalingen, uitgevoerd kunnen worden via smartphones. NFC wordt in Nederland bijvoorbeeld gebruikt in de ov-chipkaart. De techniek staat op een chip die in de toekomst in steeds meer smartphones verwerkt zal worden.

Aanbieders

Google lanceerde eerder dit jaar de dienst Wallet. Sinds september is de betaaldienst ook echt beschikbaar voor consumenten. Wallet is wel beperkt tot mensen met een Nexus S 4G die klant zijn bij provider Sprint.

Ook eBay bevindt zich met het bedrijf Paypal op de markt voor NFC en heeft Google aangeklaagd omdat ex-medewerkers van Paypal bedrijfsgeheimen zouden hebben gelekt aan de zoekgigant. Ook grote creditcardmaatschappijen werken aan een eigen NFC-dienst.

Of de samenwerking tussen de grote smartphonefabrikanten en Amerikaanse providers een exclusieve overeenkomst is, is niet bekend. De kans is dus aanwezig dat de fabrikanten ook Wallet zullen ondersteunen als Google deze dienst gaat uitbreiden.