WASHINGTON - Microsoft moet de broncode voor het besturingsprogramma Windows openbaren. Een Amerikaanse federale rechter heeft dat bepaald in een antikartelzaak die negen Amerikaanse staten hadden aangespannen tegen het grote softwarebedrijf, zo is zaterdag bekendgemaakt.

De staten willen met de codes onderzoeken of een versie van het pc-programma Windows mogelijk is zonder link naar andere Microsoft-programma's zoals Internet Explorer.

De softwaregigant heeft steeds gezegd dat er geen simpeler versie van Windows mogelijk is. Ook zou het verzoek om de codes te openbaren te laat zijn ingediend. De federale rechter heeft dat verweer nu afgewezen.

Tegen Microsofts dominante positie in de computerwereld lopen al jarenlang rechtszaken. In hoger beroep is juni vorig jaar al bepaald dat Microsoft zijn monopolie in de pc-besturingsprogramma's illegaal had gehandhaafd. Een van de illegale taktieken was de link tussen Windows met andere Microsoft-programma's, zo meende de Amerikaanse hoger-beroeprechter destijds.

/NETMicrosoft en justitie bereiken akkoord