AMSTERDAM – Facebook heeft een zogeheten Political Action Committee (PAC) opgericht waardoor het mogelijk wordt donaties te doen aan politici en politieke bewegingen.

Het sociale netwerk heeft de oprichting van een PAC bevestigd.

Dergelijke organisaties binnen bedrijven zijn in Amerika niet ongebruikelijk. Hiermee kunnen werknemers van een bedrijf, en het bedrijf zelf, donaties doen aan politici voor bijvoorbeeld het voeren van een campagne.

Vrienden maken

Diverse buitenlandse media suggereren dat Facebook met de oprichting hoopt vrienden te maken in het politieke landschap van de VS. In november 2012 wordt een nieuwe Amerikaanse president gekozen en verandert er mogelijk veel in de Amerikaanse politiek.

De afgelopen maanden ligt Facebook regelmatig onder vuur vanuit politici vanwege een onduidelijk privacybeleid dat niet voldoet aan strenge eisen.

Reactie Facebook

Facebook laat in een reactie weten: “FB Pac geeft onze medewerkers de kans om hun stem te laten gelden in het politieke proces. Zij kunnen kandidaten steunen die de waarde van innovatie binnen onze economie vertegenwoordigen en mensen de mogelijkheid willen geven informatie te delen en de wereld meer open te maken.”

Ook bedrijven als Microsoft en Google hebben een PAC. Google doneerde medio 2010 tijdens de tussentijdse verkiezingen ruim 300.000 dollar aan verschillende kandidaten.