ISTANBUL - De Turkse geheime dienst heeft met behulp van Facebook een lijst opgesteld met 174 namen van Israëlische militairen die vorig jaar betrokken waren bij de aanval op het schip de Mavi Marmara, dat hulpgoederen voor de Gazastrook vervoerde. 

Negen Turkse burgers kwamen daarbij om het leven en ongeveer 30 mensen raakten gewond. Dat schrijft het dagblad Sabah, dat de lijst met namen én foto's maandag publiceerde.

De lijst werd samengesteld op verzoek van een Turks openbaar aanklager. De geheime dienst zette vooral Facebook in. Eerst werden beelden van de Israëlische operatie seconde voor seconde geanalyseerd, waarna de zoektocht op de socialenetwerksite werd geopend.

Beelden

Videomateriaal werd vergeleken met foto’s, Facebookteksten werden ontcijferd en vriendenlijsten geanalyseerd. Uiteindelijk werd bij 148 gezichten een naam gevonden. Daarnaast bevat de lijst vijf namen van hoge officieren. Bij beelden van twee bevelhebbers en tien soldaten kon geen naam worden gevonden.

De lijst wordt naar de Israëlische autoriteiten gestuurd met de vraag of het klopt dat de genoemde militairen bij de aanval betrokken waren. Wat er daarna mee gebeurt, is onduidelijk.

Arrestatiebevel

Volgens IHH, de organisator van het transport van de hulpgoederen naar de Gazastrook, kan de Turkse aanklager een arrestatiebevel uitvaardigen en de militairen laten oppakken, mochten ze naar Turkije komen.

De Turkse autoriteiten zien premier Benjamin Netanyahu als hoofdverantwoordelijke voor de aanval op het schip. De relatie tussen Turkije en Israël is sinds het incident ernstig verslechterd. Israël weigert excuses aan te bieden.