AMSTERDAM - Bits of Freedom is een online platform begonnen waarop gebruikers melding kunnen maken van providers die het surfgedrag van klanten beperken.

Het doel van de website Respect My Net is om de providers digitaal aan de schandpaal te nagelen.

De digitale burgerrechtenbeweging werkt samen met de Franse zusterorganisatie Quadrature du Net aan het platform en hoopt de druk op de Europese Commissie op te voeren.

Open internet

Het gaat de organisaties niet alleen om providers die websites blokkeren, maar ook degene die geld vragen voor goedkoop mobiel internet en applicaties zoals filesharing beperken.

De online vrijheid van elke Europese burger wordtaangevallen door de grote telecomoperators die willen controleren wat u online doet," zegt Ot van Daalen van BoF. "Ze willen websites blokkeren of vertragen en zelfs extra kosten voor het gebruik van goedkope internettelefonie vragen. Nederland moet deze onaanvaardbare praktijken verbieden, maar dat is niet genoeg: elke Europese burger heeft recht op een open internet."

Netneutraliteit

De organisaties willen dat netneutraliteit in heel Europa in een wet wordt vastgelegd. Met uitzondering van Nederland en België, bestaat er in Europa nog geen regelgeving over netneutraliteit. De Eerste Kamer moet in Nederland nog wel over de wet stemmen, maar daar worden geen problemen verwacht