DEN HAAG - Er is dit jaar voor 3 miljoen euro getracht fraude te plegen met toeslagen voor 2500 nietsvermoedende mensen voor opvang, huur en zorg. Voor 2,2 miljoen daarvan is dat verijdeld.

In 2010 werd voor in totaal 1 miljoen euro gefraudeerd met toeslagen voor 200 mensen. Voor 0,7 miljoen daarvan werd toen een stokje gestoken. Dat schrijft staatssecretaris Frans Weekers van Financiën vrijdagavond aan de Kamer.

Volgens Weekers kan deze fraude met toeslag voor anderen niet meer voorkomen. Het is niet meer mogelijk om met DigiD namens een ander op te treden. CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt noemde de brief van de bewindsman vrijdagavond 'een beetje tekortschieterig'.

De staatssecretaris zegt er wel in dat er nog maar 1 bankrekening mag worden gebruikt, maar dat is volgens de parlementariër nu nog geen garantie dat er niet weer misbruik kan worden gemaakt.

Om tafel

De CDA'er eist dat Weekers meteen met de banken om de tafel gaat zitten om over naam/nummercontrole te praten. Nu wil Weekers de zaken al bij wet regelen voordat ze in de praktijk op orde zijn, klaagt Omtzigt.

Wie onterecht iets niet heeft gekregen door de fraude in de afgelopen 2 jaar, krijgt dat alsnog. Als een toeslag onterecht naar een andere rekening is verdwenen, hoeft het slachtoffer dit niet te vergoeden. Wie onterecht een toeslag heeft ontvangen, moet die wel terugbetalen.