AMSTERDAM – Spotify gaat op verzoek van Facebook muziek aanbieden aan leden van het sociale netwerk. Nummers kunnen gratis beluisterd worden via de site.

De samenwerking was al meerdere malen uitgelekt via anonieme bronnen, maar de details bleven altijd onbekend.

Tijdens een presentatie op de conferentie F8 maakte Spotify bekend door Mark Zuckerberg gevraagd te zijn muziek te leveren voor Facebook. Gebruikers kunnen niet alleen via de website muziek luisteren, maar ook bijvoorbeeld delen.

Functies

Muziek zal nu meer naar voren komen in het nieuwsoverzicht en als een vriend op zijn of haar prikbord een nummer deelt, is het liedje via Facebook af te spelen en wordt er dus niet naar een andere website doorgelinkt.

Bovendien is het mogelijk lijsten aan te maken met favoriete nummers of bijvoorbeeld speciaal een lijst voor één specifiek iemand. Ook is er op het profiel van een vriend te zien wat de favoriete of onlangs beluisterde liedjes zijn en is er een sectie ‘Trending songs’ met de meest beluisterde liedjes binnen de vriendengroep.

Vijftien miljoen

Spotify biedt toegang tot vijftien miljoen liedjes en daarvoor hoeft op Facebook niet betaald te worden. De online muziekdienst biedt zelf gratis en betaalde abonnementen aan voor het streamen van muziek op bijvoorbeeld een smartphone.