AMSTERDAM – Online betaaldienst Paypal gaat het ook mogelijk maken offline betalingen te doen met onder meer smartphones en tablets.

Dat maakt het bedrijf donderdag bekend. Paypal is vooral in de Verenigde Staten groot vanwege de betalingen die het over internet uitvoert. In Nederland is de dienst nog niet op grote schaal aangeslagen vanwege het bestaan van iDeal.

Paypal is ook al enige tijd geleden in mobiele betalingen gestapt en hoopt daarmee ook in andere landen voet aan de grond te krijgen. Ook zullen nu dus offline betalingen aan het aanbod worden toegevoegd. Dit gebeurt voorlopig alleen in de VS.

Smartphones

"Door de snelle opkomst van de smartphone vervaagt het onderscheid tussen aankopen op internet en in winkels. Deze ontwikkeling maakt dat online en offline retailers in toenemende mate de concurrentie met elkaar aangaan”, meent Scott Thompson, topman bij Paypal.

“Door Paypal-betalingen offline te brengen zijn winkeliers in staat een extra service aan hun klanten te bieden. Consumenten kunnen binnenkort niet alleen met een smartphone, maar met ieder gewenst apparaat overal veilig betalen."

Televisie

Zo is het ook mogelijk om met een tablet producten af te rekenen, maar het moet zelfs via een televisie mogelijk worden. Een woordvoerder legt uit dat er in de toekomst afstandbedieningen op de markt zullen verschijnen met een Paypal-knop waardoor bij een reclame direct het betreffende product aangeschaft kan worden.

De nieuwe dienst zal eerst alleen op de Amerikaanse markt gericht worden. Begin volgend jaar moeten twintig winkelketens de betaalmethode gaan aanbieden. De komende maanden zal bekend worden wanneer de offline betalingen naar Europa komen.