ESPOO - De Finse fabrikant van mobiele telefoons Nokia heeft Henry Tirri met onmiddellijke ingang benoemd tot Chief Technology Officer (CTO).

Dit maakte Nokia donderdag bekend. Tirri neemt ook zitting in de raad van bestuur van het bedrijf.

Tirri gaat zich bezighouden met de stimulering van innovatie binnen Nokia en met de technologieagenda van het bedrijf. De nieuwe CTO was eerder directeur van het onderzoekscentrum van Nokia.

Meningsverschil

De Fin Tirri, die gaat werken vanuit Sunnyvale in Californië waar het onderzoekscentrum van Nokia is gevestigd, volgt de Amerikaan Richard Green op. Die besloot in juni voor onbepaalde tijd verlof op te nemen om 'persoonlijke redenen'.

Verschillende media berichtten echter dat een meningsverschil met Nokia-bestuursvoorzitter Stephen Elop over de te volgen smartphone-strategie ten grondslag lag aan het vertrek van Green.

Nokia gaat vanaf het vierde kwartaal van dit jaar nieuwe smartphones op de markt brengen die draaien op het besturingssyteem Windows Phone van Microsoft. Het bedrijf heeft op de smartphonemarkt te kampen met hevige concurrentie van onder meer Apple en van smartphones met Androidsoftware van Google.