Kamer wil klokkenluidersbescherming voor hackers

DEN HAAG - Een groot deel van de Tweede Kamer is voor een klokkenluidersbescherming voor hackers.

De bescherming zou moeten gelden voor mensen die zonder andere bedoelingen dan een missstand aan de kaak te stellen inbreken op computersystemen, laat Kamerlid Pierre Heijnen van de PvdA aan Webwereld weten.

Na een rondgang van de ICT-nieuwssite blijken dat ook VVD, PVV, SP, GroenLinks en D66 onder voorwaarden een dergelijke bescherming te ondersteunen.

Nu gebeurt het vaak dat hackers een zwakheid in een systeem aantonen en daarvoor in de problemen komen. Vaak blijkt de beveiliging van gevoelige gegevens zo slecht geregeld te zijn dat met standaard programmatuur bij informatie kan worden gekomen.

Klokkenluidersregeling

“Je wil eigenlijk een klokkenluidersregeling hebben voor hackers die ter goede trouw lekken willen aantonen. Ik zou ze een klokkenluidersstatus willen geven en ze willen ondersteunen", vertelt Heijnen. Begin oktober is er een hoorzitting in de Tweede Kamer, waarbij wordt gesproken over de bescherming van klokkenluiders.

Om in aanmerking te komen moet er wel aan voorwaarden worden voldaan. Belangrijkste zou zijn dat niet voor eigen gewin wordt gehacked, maar met geen ander doel dan het achterhalen van evidente zwakheden in systemen.

Ingenomen

In een reactie op het nieuws heeft de Nederlandse hackergemeenschap een open brief aan de kamerleden geschreven. Zij stellen ingenomen te zijn en verwachten dat de bescherming de angst om problemen te melden zal wegnemen.

Wel verwachten de hackers dat de overheid zelf meer verantwoordelijkheid neemt bij het oplossen beveiligingsproblemen. Ze verwachten onder andere dat de regering hun belofte van een meldplicht bij datalekken gaat inlossen. Daarnaast wordt verwacht dat er beter op veiligheid gelet gaat worden bij het bouwen van websites.

Ook rekenen ze erop dat de overheid zich gaat beheersen bij het opslaan van privacygevoelige gegevens.

Lees meer over:
Tip de redactie