AMSTERDAM - Volgens KPN kunnen bestaande aanbieders minder nieuwe, innovatieve technieken en diensten aanbieden nu er meer ruimte komt voor nieuwkomers op de markt van mobiel internet. De provider overweegt juridische stappen.

Dat laat de provider weten in een reactie aan NU.nl.

"KPN is niet tegen nieuwkomers, maar vindt dat met de voorgenomen veilingsregels te veel schaarse frequentieruimte wordt gereserveerd voor nieuwkomers, waarvan het maar de vraag is in hoeverre zij daadwerkelijk zullen investeren in het netwerk."

Minister Verhagen (Economische Zaken) besloot donderdag toe te geven aan een wens van een Kamermeerderheid. Hierdoor komt er bij de frequentieveiling begin 2012 meer ruimte vrij voor nieuwkomers op de markt voor mobiel internet.

Hierdoor moet de concurrentie toenemen dat er bijvoorbeeld voor zou kunnen zorgen dat de prijzen van mobiel internet omlaag gaan.

Juridische stappen

"De reservering gaat ten koste van de mogelijkheden voor bestaande aanbieders om nieuwe, innovatieve technieken en diensten aan te bieden. De voorgenomen veilingregels zijn daarom ongunstig voor consumenten en bedrijven", meent KPN.

De provider onderzoekt daarom de mogelijkheid juridische stappen te zetten.

Vodafone is daar niet mee bezig, laat een woordvoerder weten. "We zijn blij dat er aan de 800 MHz-band niets verandert, maar door de verandering op de 900 MHz-band moeten wij gaan kijken hoe we de continuïteit kunnen waarborgen."

900 MHz-band

In het nieuwe plan van minister Verhagen krijgen nieuwkomers extra ruimte op de 900 MHz-band waar de bestaande providers nu al ruimte hebben. "We gebruiken dit voor bijvoorbeeld belverkeer, maar ook GPRS. Het hele spectrum zit vol", aldus Vodafone.

Door de extra ruimte voor de nieuwkomers moeten bestaande providers ruimte inleveren.

T-Mobile laat weten nog geen reactie te hebben.