AMSTERDAM – Een Kamermeerderheid wil van het minister Verhagen weten wat er voor bedrijven is toegestaan wat betreft ‘afluistertechnieken’ als cookies en Deep Packet Inspection (DPI).

D66 zal daarover vragen stellen tijdens een debat in de Tweede Kamer donderdagmiddag, zo laat de partij aan NU.nl weten. SP, PvdA, GroenLinks en het CDA steunen de vragen.

Ook zal tijdens het debat de situatie rond de frequentieveiling weer worden besproken.

D66 wil opheldering over technieken als cookies waar adverteerders de internetgeschiedenis en –voorkeuren van internetters mee kunnen bijhouden. Deze gegevens worden geanonimiseerd, maar volgens D66 is vaak niet duidelijk wat precies toegestaan is.

DPI

Datzelfde geldt volgens de partij voor Deep Packet Inspection (DPI), waarmee providers als KPN, T-Mobile en Vodafone het dataverkeer op het netwerk in de gaten houden. In potentie kan met DPI echter ook de inhoud van data, zoals een e-mail, bekeken worden.

“Vaak is er met de technieken zelf niets mis, maar worden ze verkeerd gebruikt”, aldus D66. “Wanneer wordt de privacy geschonden? Wat is toegestaan? Waar liggen de grenzen”, dat wil de partij van de minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie horen.

Visie

Bovendien moet duidelijk worden wat de rol van de overheid is bij gebruik van deze ‘afsluitertechnieken’.

De SP dringt ook aan op een visie vanuit de overheid wat betreft privacy en veiligheid rondom DPI en profiling. "We hebben er vertrouwen in dat het voorstel nu wordt aangenomen en de minister dus uit zal leggen wat de inzet vanuit de overheid is."

Datalimiet

De VVD zal tijdens het debat ook voorstellen dat providers bij het bereiken van het datalimiet de klant een sms sturen zodat zij een extra bundel kunnen kopen of het gebruik kunnen beperken. Bovendien moeten klanten die geen internetbundel op hun telefoon hebben ook een sms krijgen als zij plots wel gaan internetten.