AMSTERDAM – Google lanceert de Chrome Web Store donderdag ook in Nederland. Hierdoor zijn vanaf nu ook Nederlandse apps verkrijgbaar en kunnen bovendien betaalde webapplicaties aangeschaft worden.

De Chrome Web Store werd negen maanden geleden al in de Verenigde Staten (VS) gelanceerd. Deze Amerikaanse variant was ook in Nederland beschikbaar, maar met beperkte functionaliteiten.

Via de online winkel kunnen webapplicaties gedownload worden die draaien in de browser Chrome. Het zijn online programma’s vergelijkbaar met apps op mobiele telefoons.

Lokale apps

Na de introductie in Nederland kunnen lokale apps geïnstalleerd worden en is het volgens Google makkelijker om nieuwe apps, extensies en thema’s te ontdekken en aan de browser toe te voegen. Zo kan bijvoorbeeld een extensie van NU.nl toegevoegd worden waardoor de laatste nieuwtjes in de browser te zien zijn.

Daarnaast is het vanaf donderdag ook mogelijk om in-app betalingen uit te voeren waarmee betaalde applicaties gekocht kunnen worden.

Op dit moment staan er zesduizend applicaties in de Web Store. Aan de Nederlandse lancering doen onder meer KLM iFly Magazine, Albert Heijn en dagblad De Pers mee. Uiteraard zijn ook internationale applicaties beschikbaar zoals Angry Birds en Tweetdeck.