AMSTERDAM - Het Amerikaanse ministerie van Justitie is een strafrechtelijk onderzoek gestart naar de claim dat online handelshuis eBay informatie heeft gestolen van de advertentiesite Craigslist.

Het geschil is onderdeel van een al jaren slepende civiele rechtszaak tussen de websites. eBay lanceerde in 2007 een concurrent van Craigslist, Kijiji genaamd.

Volgens Craigslist gebruikte eBay hiervoor gevoelige financiële informatie die het had verkregen dankzij zijn aandeel van ruim een kwart in Craigslist. Dankzij dat belang kon eBay zich onder meer beroepen op een zetel in de raad van bestuur van het advertentienetwerk.

Als vergelding besloot Craigslist het aandeel van eBay te laten verwateren en het verkopen van het belang door eBay lastiger te maken. De site moest dit echter ongedaan maken nadat eBay hierover vorig jaar een rechtszaak won.

Informatie

De zaak over het misbruik van bedrijfsgevoelige informatie liep echter door. Met behulp van een dagvaarding wil de Amerikaanse justitie nu informatie verkrijgen over diverse eBay-bestuurders. Hieronder zijn oprichter Pierre Omidyar en Joshua Silverman, een voormalige bestuurder van Skype, die eBay vertegenwoordige in de raad van bestuur van Craigslist.

Craigslist is een wereldwijd online netwerk van lokale gemeenschappen waar gratis advertenties geplaatst kunnen worden. Inkomsten haalt het bedrijf vooral uit betaalde vacatures.