AMSTERDAM – Facebook past de instellingen rond vrienden zo aan dat informatie voortaan gerichter met bepaalde groepen gedeeld kan worden. De nieuwe functionaliteiten zijn een antwoord op Google+.

Dinsdagavond (Nederlandse tijd) onthulde het grootste sociale netwerk wereldwijd nieuwe functionaliteiten rondom vrienden.

Het is vanaf deze week eenvoudiger om vrienden in groepen in te delen en er zo voor te zorgen dat alleen bepaalde groepen vrienden specifieke informatie zien. Ook zijn nieuwsoverzichten van bepaalde groepen in één oogopslag te zien en kan het eigen profiel worden afgesloten voor bepaalde groepen.

Smart Lists

Ten eerste introduceert Facebook een functie genaamd Smart Lists. Deze lijsten worden automatisch gegenereerd. Zo kan aan de hand van de middelbare school waar een Facebooklid op heeft gezeten automatisch een bepaalde groep met oud klasgenoten worden aangemaakt. Deze groep wordt gevuld met Facebookvrienden die ook op deze school hebben gezeten.

De Smart Lists bestaan standaard uit werk, school, familie en woonplaats. De lijsten zijn ook handmatig aan te passen.

Eigen lijsten

Daarnaast wordt het gemakkelijker om zelf vrienden in andere lijsten te zetten. Deze functionaliteit bestaat al even, maar was voorheen tijdrovend en onduidelijk. Facebook maakt de dienst nu eenvoudiger.

“Voeg je beste vrienden toe aan je Close Friends List en je zult al hun berichten direct zien in je Nieuwsoverzicht”, aldus Facebook in een verklaring. “Je kunt ook notificaties ontvangen als ze een update plaatsen zodat je niets belangrijks mist.”

Minder berichten

Naast Close Friends bestaat er een lijst met kennissen zoals oud klasgenoten of zakelijke contacten. “Van deze mensen zul je minder berichten aantreffen in het Nieuwsoverzicht. Bij een huwelijk of verhuizing krijg je dit wel automatisch te zien zodat de belangrijkste updates zichtbaar blijven.”

Bovendien introduceert het sociale netwerk een zogeheten Restricted List. Vrienden die in deze groep terecht komen kunnen alleen updates en foto’s zien als de gebruiker deze voor iedereen openbaar maakt.

Bij elke update is aan te geven welke groep (bijvoorbeeld alleen vrienden, een bepaalde groep, of aan iedereen op Facebook) de nieuwe informatie mag zien. Ook is in te stellen welke groep standaard de Facebookupdates te zien krijgt.

Gebundeld

Via een nieuwe pagina is overigens ook een specifiek Nieuwsoverzicht van de updates van een bepaalde groep te zien. Zo wordt alle nieuwe informatie van bijvoorbeeld de groep School gebundeld om de informatie overzichtelijker te maken.

Bovendien is in te stellen welke groepen bepaalde onderdelen van het eigen profiel mogen zien, zoals werkgeschiedenis, woonplaats en specifieke voorkeuren.

Google+

De functionaliteiten rond nieuwe vriendenlijsten bestaat al in Google+, het nieuwe sociale netwerk van Google. Het delen van informatie met specifieke groepen vrienden was waarmee Google+ zich het meest onderscheidde van de concurrentie.

Het nadeel voor Facebook is dat gebruikers de bestaande vrienden moeten gaan indelen en niet voor de meeste gebruikers geldt dat ze bij nog tientallen nieuwe vrienden automatisch zullen aangeven tot welke groep deze mensen behoren.

Privacy

Tussen neus en lippen door werd ook bekendgemaakt dat Facebook een privacydirecteur heeft aangesteld. Vanaf oktober moet deze persoon aan de slag gaan en hij zal zich richten op privacy, beveiliging van gegevens, spam en identitieitsdiefstal.

Facebook ligt regelmatig onder vuur vanwege privacyproblemen. Of de standaardinstellingen nu ook aangepast worden is niet bekend.

Vriendenlijsten Facebook