AMSTERDAM – Energieleveranciers blijven slecht scoren in de jaarlijkse top 100 van beste websites gepubliceerd door onderzoeksbureau WUA.

Eneco.nl scoort nog relatief goed met een 35e plek. Gemiddeld krijg de website een 6,79 als cijfer. Nuon.nl, Nederlandenergie.nl, Energiedirect.nl en Oxxio.nl scoren een stuk slechter.

De lijst van beste websites is samengesteld op basis van de resultaten van 13.106 websitebeoordelingen van bijna 2500 respondenten in de periode augustus 2010 tot en met juli 2011.

Booking.com

De respondenten werd niet gevraagd wat zij de beste site vonden, maar zij moesten invullen welke website als eerst gevonden werd en welke informatie bij welke website gemakkelijk toegankelijk was. De beoordelingen vonden plaats aan de hand van gerichte zoekopdrachten.

Booking.com voert net als vorig jaar de lijst aan, gevolgd door Transavia.com (vorig jaar niet in de lijst) en Bol.com (vorig jaar plek twee).

Energiesites

Ook in 2010 scoorden energiesites behoorlijk slecht. Eneco.nl heeft met een 6,79 een iets betere beoordeling gekregen dan de 6,66 van vorig jaar. Nuon, dit jaar op plek 61, daalt echter van een 6,66 naar een 6,47.

Energiedirect.nl zakt zelfs naar een 5,71 waar het vorig jaar nog een 6,04 kreeg. De website staat inmiddels op een 95e plek. Oxxio spant de kroon met een 5,54, een flinke daling vergeleken met de 6,34 uit 2010. De website neemt dan ook de laatste plaats in.

Nederlandenergie.nl komt overigens helemaal niet meer op de lijst voor. In 2010 kreeg deze website een 5,85. "Wat opvalt is dat ze eigenlijk allemaal slecht scoren op informatiewaarde. Vormgeving speelt ook een rol", aldus WUA.

Top

De nummer 1, Booking.com, onderscheidde zich vooral op het gebied van ‘Doorgaan’ en 'Vormgeving'. Dit betekent dat veel mensen doorklikten nadat ze op de site terecht waren gekomen en dat het uiterlijk van de pagina gewaardeerd werd.

Transavia.com stond binnen de vliegticketbranche op alle thema’s bovenaan. 46 procent wijst de website uiteindelijk aan als favoriet. Bij Bol.com werden vooral punten gepakt op het gebied van ‘Vindbaarheid’.