AMSTERDAM – De helft van de lezers van NU.nl maakt zich zorgen om privacyschending als gevolg van de hack bij certificatenverstrekker Diginotar.

Dat blijkt uit een poll op NU.nl waar bijna zesduizend mensen aan deelnamen.

Naast de 49 procent die aangeeft privacyschending te vrezen, stelt nog eens 36 procent zich geen zorgen te maken over de eigen privacy, maar wel over privacyschending in Iran. 14 procent maakt zich überhaupt geen zorgen.

Veiligheid

Onlangs werd het bedrijf Diginotar gehackt. Het bedrijf geeft certificaten uit waarmee de afkomst van websites gegarandeerd wordt. Browsers weten dan zeker dat de pagina van bijvoorbeeld Google afkomstig is en dus veilig is voor gebruikers.

Na de hack werden valse certificaten uitgegeven waardoor browsers onveilige sites als veilig aanmerkten. Bezoekers van deze websites waren kwetsbaar voor de diefstal van privacygevoelige informatie.

Iran

Dat een deel van de NU.nl-lezers zich zorgen maakt om de privacy in Iran is logisch omdat het vrij zeker is dat daar internetverkeer is afgetapt. De hack bij Diginotar kwam aan het licht door een hack van Gmail in Iran.

Bovendien zouden de netwerken universiteiten wekenlang zijn afgetapt. De informatie die daarbij verzameld zou zijn, kan interessant zijn voor de Iraanse overheid om opkomst van politiek onwenselijke bewegingen te onderdrukken.

Overheid

In Nederland maakten veel overheidsites gebruik van Diginotar. Inmiddels is de samenwerking stopgezet en worden of zijn de certificaten vervangen. Of ook in Nederland verkeer is afgetapt, wordt momenteel onderzocht.

Lees een uitgebreide uitleg van de situatie bij Diginotar en de mogelijke gevolgen

Al het nieuws rond Diginotar staat in het nieuwsdossier