BRUSSEL – In een laatste offensief probeert D66 te voorkomen dat de termijn voor naburige rechten wordt verlengd naar 70 jaar. De stap zou ontwikkelingen op internet in de weg staan en schadelijk zijn voor het cultureel erfgoed.

Dat stelt ook Europarlementariër Marietje Schaake. Zij is bezorgd, omdat maandag de Europese Raad van Ministers over een voorstel gaat stemmen dat de termijn voor naburige rechten van 50 jaar verlengt naar 70 jaar.

Naburige rechten zijn de rechten voor de daadwerkelijke muzikanten. Dat zijn namelijk niet altijd de schrijvers van de teksten, maar degenen die de werken zelf opvoeren.

Volgens de politica ligt het gevaar op de loer dat muziek uit de jaren ’60 van de vorige eeuw voortaan niet langer vrij toegankelijk zal zijn, waar dit vroeger wel het geval was.

Schaake is bezorgd, omdat Denemarken en Portugal tegenstanders van de verlenging waren, maar recentelijk voorstanders zijn geworden. Volgens de politica worden juist artiesten en consumenten de dupe van de verlenging.

Aanbevelingen

“Muziek van begin jaren zestig die binnenkort in het publieke domein zou komen en daardoor vrij te gebruiken zou zijn voor nieuwe producties, wordt nu nog een generatie langer opgesloten in het monopolie van de muziekindustrie”, zegt ze dan ook tegenover NU.nl. “Dit gaat in tegen aanbevelingen uit allerlei academisch onderzoek dat met publiek geld is gefinancierd.”

Ze wijst op onderzoek van de Universiteit van Amsterdam en Brits onderzoek dat juist die schadelijkheid helder weergeeft.

Luisteren

Volgens Schaake luisteren de Europese Commissie en de Europese Raad te weinig naar kritiek van consumenten en academici. "In haar nieuwste auteursrechtstrategie baseert de Europese Commissie haar auteursrechtbeleid op cijfers betreffende de vermeende schade van ´piraterij´ die op geheel ontransparante wijze tot stand zijn gekomen.

De Professor van wie het onderzoek niet gebruikt werd, noemt dit ´lobbynomics´", zegt Schaake. "Om een daadwerkelijk florerende Europese digitale interne markt voor muziek, films en informatie te creëren, moet De Europese Commissie het auteursrecht grondig herzien en aanpassen aan de tijd in plaats van het steeds te verlengen."

Onzinnig

Volgens GroenLinks-collega Judith Sargentini is het oprekken van de termijn volledig onzinnig. “Maar ja het is volledig een gelopen race. Dat is wel zorgwekkend zegt ze tegenover NU.nl. Zij benadrukt dat het vorige parlement deze regelgeving al heeft goedgekeurd en dat zij noch Schaake dit zouden kunnen stoppen.

Voor haar is het vooral helder dat er een lobby vanuit de entertainmentindustrie is. “De platenbazen hebben de politici volledig aan een touwtje”, reageert ze dan ook.

Geheime bijeenkomsten

Zij is bezorgd over nog verdere aanscherping van regels als gevolg van het ACTA-verdrag dat Europa tijdens geheime bijeenkomsten met andere landen heeft bedongen. “Dat belooft wat voor het ACTA-debat.”

Christiaan Engström van de PiratenPartij, die dit onderwerp als belangrijkste onderwerp heeft, stelt in een blogpost dat mensen helemaal niet te beroerd zijn om te betalen voor muziek. Hij wijst erop dat de bestedingen toenemen. Het oprekken van rechten is volgens hem dan ook niet opportuun.