AMSTERDAM - Stichting Brein wil doorbetalingen aan piratensites proberen stop te zetten door via e-paymentproviders doorgifte van betalingen te blokkeren.

Brein wil via providers zoals iDeal en PayPal de geldkraan dichtdraaien, maar via hen ook achter gegevens van eigenaren van de piratensites te komen.

"Deze providers leveren betalingsdiensten aan websites en als die websites onrechtmatig zijn, dan horen zij die diensten niet te leveren", zegt Tim Kuik, directeur van Stichting Brein, tegenover Tweakers.net.

"We zijn in gesprek met de Nederlandse betalingsproviders en werken aan het verkrijgen van samenwerking." Brein zegt dat de providers het mogelijk dat verschillende sites geld verdienen aan hun activiteiten.

Valse gegevens

Ook wil de organisatie via de providers NAW-gegevens verkrijgen van gebruikers die valse gegevens hebben doorgegeven bij de domeinnaamregistratie, omdat "betalingsproviders wel een goed spoor hebben. Dat geld moet toch ergens heengaan", aldus Kuik.

De aanpak zou al deels zijn vruchten hebben afgeworpen. Volgens Kuik betreffen dit nieuwe zaken waarover nog niet eerder mededelingen zijn gedaan en waar op een later moment meer informatie vrijgeven zal worden.