DEN HAAG – Via de website van de Provincie Noord-Holland zouden belangrijke documenten en gegevens worden gelekt. Dat stelt PVV-kamerlid Hero Brinkman tegenover NU.nl.

Door een fout zou het eenvoudig zijn om toegang te krijgen tot het administratieve systeem, waardoor agenda’s, persoonsgegevens en andere informatie van de provincie toegankelijk zijn.

Hij toont de bevindingen later in het tv-programma EenVandaag en wil niet zeggen hoe kan worden ingebroken op de systemen. "Ik wil natuurlijk niet dat dit misbruikt wordt", stelt de politicus.

Brinkman is verontwaardigd over het lek. Hij wil tekst en uitleg van Minister Donner van Binnenlandse Zaken. "Wat mij betreft komt er een spoeddebat', zegt hij dan ook. Hij is verbolgen over het feit dat de beveiliging eenvoudig te kraken is. "Dit moet echt stoppen."

Uit de lucht

Uit voorzorg heeft de provincie een deel van haar website uit de lucht gehaald, om goed uit te zoeken of er daadwerkelijk sprake is van een lek. Dat heeft de provincie vrijdag laten weten. De provincie weerspreekt dat op het systeem, met de naam Babs, geheime stukken staan.

''Waar het misverstand in kan zitten, is dat sommige stukken eerst geheim zijn en - wanneer ze openbaar zijn - alsnog in het systeem komen’’, aldus een woordvoerder.

Hij zei dat de provincie nog onderzoekt of agenda’s van bestuurders kunnen worden aangepast, zoals Brinkman in EenVandaag beweerde.