DEN HAAG - De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) vreest dat gemeenten volgende week enorm in de problemen komen met hun digitale dienstverlening.

Dinsdag voert Microsoft een wekelijkse update uit. Na deze update vertrouwt Windows geen websites en downloads meer die gebruikmaken van Diginotarcertificaten.

VNG onderzoekt nu met een aantal gemeenten wat de gevolgen zijn van de update. "Dat is nu nog niet precies duidelijk", aldus een VNG-woordvoerder. "Een scenario is dat het inloggen op een gemeentesite niet meer werkt, of dat er bij het versturen van gegevens een foutmelding optreedt."

Volgens VNG kunnen naast de Windowsupdate ook gemeenten problemen krijgen met hun dienstverlening ook als zij geen Diginotarcertificaten gebruiken.

Vervangen

Doordat certificaten van het bedrijf Diginotar niet veilig bleken, moest het gros van de gemeenten in korte tijd de certificaten vervangen. Dat geldt ook voor de partijen waarmee zij informatie uitwisselen, zoals de Belastingdienst en de RDW.

Met nieuwe certificaten kan echter niet meteen zaken gedaan worden; die moeten eerst een voor een aan de systemen van de partijen gekoppeld worden waarmee informatie wordt uitgewisseld.

Tijdsgebrek

Als die andere partijen de systemen nog niet op orde hebben, kan het dus zo zijn dat de gekoppelde dienstverlening van een gemeente die niets met Diginotar te maken heeft toch niet naar behoren werkt.

Volgens VNG kampen gemeenten met een enorm tijdsgebrek omdat zij zaken doen met honderden partijen. "Als er één klein ding fout gaat, kan dat enorme gevolgen hebben."

CrisisCentrum

Het Nationaal CrisisCentrum (NCC) gaat gemeenten helpen bij het vervangen van hun veiligheidscertificaten. Gemeenten die niet genoeg tijd of mankracht hebben om de certificaten tijdig te vervangen, kunnen een beroep doen op een vliegende brigade van het NCC.

Het NCC valt onder het ministerie van Veiligheid en Justitie en komt in actie bij crises of dreigende crises. Het centrum was in het verleden onder meer actief bij de bestrijding van de Mexicaanse griep, de strooizouttekorten en de vulkanische aswolk die het vliegverkeer stillegde.

Alles over Diginotar in het nieuwsdossier

Uitleg over de werking van certificaten en gevolgen van de hack